torstai 27. huhtikuuta 2017

Iglu Himalajan katveessa

Törmäsin taannoin kirjablogiin. Sen nimi on Kirjojen keskellä. Blogin pitäjän nimi on Maija. http://kirjojenkeskella.blogspot.fi/

Viime vuonna Maija luki 82 romaania. Edellisenä vuonna 94. Sitä edellisenä 145.

Muutamissa kirjoista antamissaan arvioissa Maija valittelee lukujumia. Lukujumia. Maija, joka lukee vuodessa 145 romaania, ehtii siis kaiken kiireensä keskellä harrastaa vielä lukujumia.

Jossakin vilahtaa maininta miehestä ja lapsista. Maijalla on siis mies ja lapsia, ja silti hän lukee vuosittain keskimäärin 70 kiloa kaunokirjallisuutta, jonka palanpainikkeena hän nielaisee kevytrakenteisempia sarjakuvia, runoja ja lastenkirjoja.

Luultavasti Maijankin pitää syödä. Ehdottomasti Maijan pitää peseytyä. Peseytyminen on yleensä kerta- tai kaksikertaluontoista per vuorokausi, syömiseen pitää paneutua monta kertaa enemmän vastaavan aikamääreen sisällä.

En saa sovitettua näitä toimenpiteitä Maijan kiireiseen aikatauluun. Ehkä hän on yliluonnollinen ihminen, jonka keho puhdistaa ja ruokkii itse itsensä.


Minäkin rakastan kirjoja. Lukeminen on pitkäikäisin ja rakkain harrastukseni. Viimeksi tänään haaveilin iglusta, joka on rakennettu kirjoista. Minä asuisin siinä.

Äkkipäätä voisi siis otaksua, että minulla ja Maijalla on paljon yhteistä. Hän varmasti ilahtuisi mahdollisuudesta rakentaa oma kirjaiglunsa minun igluni naapuriin. Voisimme vaihdella iglujemme rakennuspalikoita. Keskustella niistä. Käydä päivisin kirjanmetsästysretkillä kuin kunnon eskimot ainakin. Käpertyä iltaisin iglujemme turvaisaan kohtuun upottautumaan milloin minkäkin seinän kirjalliseen tarjontaan.

Meissä olisi kuitenkin yksi perustavanlaatuinen ero. Siinä missä Maija olisi ahminut iglunsa seinävalikoimista jo puolet, minä mussuttaisin ensimmäisen kirjani ensimmäistä lukua. Sillä istu ja pala, minä olen hitain tuntemani lukija.

Yöpöydältäni kohoavat kirjojen Pyreneet, lukulistaltani pullistelee Himalaja. Joka vuosi, joka kuukausi julkaistaan uusia loistavia teoksia. Vuoristot sen kuin mittavoituvat, kohtuuttoman piittaamattomina siitä että täällä puuskuttaa yksi hitauden maisteri, perusteellisuuden dosentti - arvonimiä on kertynyt - jonka kapasiteetti töin tuskin riittää ensimmäiselle vuoristopolun opastetaululle.

Lyhyen matikan muinaisjäännös päässäni väittää, että jos lukee hitaasti, ehtii lukea vuodessa jokusen kirjan. Jos lukee nopeasti, ehtii lukea 145 kirjaa.

Pakko rauhoittua. Hengittää syvään ja ymmärtää, että ahdistus ei lisää lukunopeutta, eikä sillä ole myönteisiä vaikutuksia lukunautintoon.

Eikä ainakaan pidä mennä katsomaan Kirjojenkeskellämaijan seuraamia blogeja. Muuten saattaa valjeta, että työllistävän perheen, taukoamattoman lukemisen ja täsmällisen blogin pitämisen lisäksi Maija ehtii seurata sataaseitsemääkymmentäviittä eri blogia.

Nimistä päätellen valtaosa blogeista on kirjallisuusaiheisia. Minä en uskaltanut klikata auki yhtäkään, koska sitten pitäisi klikata auki toinen ja kolmas ja kaikki, koska sellaista on olla minä, ja jossakin blogissa joku voisi kertoa lukevansa vuodessa 250 kirjaa siinä perheen, työn ja parvekerosmariinien harventamisen ohessa, ja miten minä sen kestäisin? On niillä rajansa huonommuudentunteillakin.

2 kommenttia:

  1. Täällä toinen hidas lukija. Lisäksi hankkiuduin muutama vuosi sitten töihin kirjastoon! Siinähän sitten katselen päivät mielenkiintoisia kirjoja, joita olisi kiva lukea. Kyllä niitä tietysti luenkin, mutta tietynlainen pikalukutaito olisi kiva. Vielä kun olen myöhäisherännäinen tässä kirjallisuusasiassa ja niin monta vuosikymmentä ehti mennä etten tajunnut lukea sitä ja tätä...

    VastaaPoista
  2. Tervetuloa verkkaisten lukijoiden kerhoon! Mukavaa saada seuraa.

    Kirjastotyö antaa varmasti oivallisen mahdollisuuden tähystää kirjamaailman uumeniin. Pakollista hengästymistä se toki aiheuttaisi kaltaiselleni pedantikolle, joka kärsii omasta rajallisuudestaan. Jos saisin valita yhden superominaisuuden, ottaisin kyvyn hotkaista ja myös sisäistää kirjan samassa ajassa kuin perunat keittyvät.

    Myöhäisherännäisyys luo omat haasteensa, mutta toisaalta on ihanaa ajatella, että entä jos en olisi havahtunut lajiin lainkaan? Mitä olisinkaan menettänyt!

    Sitä paitsi myöhään heränneet saavat luvan kanssa jättää huonon kirjan kesken. Enää ei voi tuhlata aikaansa joutavuuksiin.

    VastaaPoista